Хомеопатия при възпаление на ухото

Острият среден отит представлява възпаление на средното ухо. Някои деца са предразположени към този тип инфекции, които често стартират след начало на инфекция на горните дихателни пътища при преминаване на патогенни микроорганизми от устната кухина към средното ухо. Като терапевтичен подход при влошаване на състоянието педиатърът може да прибегне към антибиотично лечение. В хомеопатичната практика се използват следните лекарства, които помагат в повечето случаи на възпаление на средното ухо при децата:

Хамомила D6 – препоръчва се при отит със силна болка в ухото и зачервено тъпанче. Психическото състояние на детето, което се нуждае от лечение с Хамомила, е много характерно: гневно, недоволно, силно раздразнително, извън себе си от болка. Единственото, което помага за успокояването му, е носенето на ръце с ритмично, бързо полюшкване.

Беладона D6 – подходяща за лечение на отит, който протича с много висока температура. Характерни при болното дете са силно зачервеното от температурата лице, блестящият поглед. Заболяването започва внезапно – сутринта детето се е чувствало добре, без никакви симптоми за неразположение, а следобед изведнъж вдига 39-40 С. Изпитва силна болка.

Ферум фосфорикум D12възпалителният процес се развива бавно, температурата е умерено висока (около 38 С), но оплаквания почти липсват. Болното се хваща отвреме навреме за ухото, има лека хрема, но е в сравнително добро общо състояние и сякаш липсват причини за сериозна тревога. В някои случаи така протича едно леко възпаление на средното ухо.

Пулсатила D6 – при отит с умерено висока температура, който се отличава с обилни жълто-зелени секрети и/или такива храчки при кашлица. Носът е запушен, влошено общо състояние. Оплакванията на болното дете се сменят бързо. Подобрение настъпва при излизане на чист, свеж въздух, както и при движение. Болното дете се чувства слабо и безпомощно, нуждае се от прегръдката на майката, при престой в прекалено топли помещения и залежаване в леглото симптомите му се влошават.

Монопрепаратите на Немския хомеопатичен съюз могат да се вземат начесто (през 1 час, до 6 пъти дневно) в най-ниските потенции – D6, D10, D12. В по-високи разреждания – D30, приемът е един-два пъти дневно. Високите разреждания – D1000, се назначават само от терапевт.

 berger-mirko
Съветите за лечение с хомеопатичните монопрепарати на Немския хомеопатичен съюз са предоставени от д-р Мирко Бергер, специалист по обща медицина, анестезиология и хомеопатия от Хамбург, Германия. Д-р Бергер проведе специализиран семинар по хомеопатия на VI-та научно-практическа конференция по Шуслерова терапия и хомеопатия в София.