Хомеопатия при запек в детска възраст

В хомеопатията има много лекарства, подходящи при запек, но в голяма част от случаите може да се постигне облекчение с помощта на:

Силицея D10 –подходящо лекарство в случаите, когато се наблюдава трудно изхождане със силни, но безуспешни напъни (поради голямата слабост изпражненията се връщат обратно). Децата, при които Силицея е подходящо хомеопатично средство, по принцип измръзват лесно. влошават се от студ и въздушно течение, често страдат от продължителни и рецидивиращи възпаления.

Ликоподиум D6 – препоръчва се при запек с подуване на корема и засилено образуване на газове. Изпражненията в началото са твърди, след това редки/течни. Детето, за което е подходящо лечението с Ликоподиум, се отличава със силния си апетит, който бързо се засища. Ако е кърмаче, то суче лакомо и много припряно, настоятелно, властно.

Нукс вомика D6 – подходящ избор при чести, но неуспешни позиви за изхождане, а също и когато има многократни изхождания с малки количества. Влошено състояние в сутрешните часове е типично за този тип деца, както и раздразнителност и нетърпение, които придружават здравословните проблеми.

Калциум карбоникум D10при липса на позиви за ходене до тоалетната, което обаче ни най-малко не притеснява детето. Възможно е изхождане да липсва дори в течение на няколко дни, което не нарушава спокойствието на детето – то се чувства доволно и щастливо, не се оплаква. Характерно за този тип деца е, че са хипотонични, нямат желание за промяна, често има изоставане в развитието (по-бавно затваряне на фонтанелата или по-късно поникване на зъби, късно прохождане, липса на активност). Специфична особеност при детето, което се нуждае от Калциум карбоникум, е силното изпотяване в областта на главата като потта мирише кисело. Може да се изморява бързо, да е бледо, да има склонност към напълняване, подпухналост.

 Монопрепаратите на Немския хомеопатичен съюз могат да се вземат начесто (през 1 час, до 6 пъти дневно) в най-ниските потенции – D6, D10, D12. В по-високи разреждания – D30, приемът е един-два пъти дневно. Високите разреждания – D1000, се назначават само от терапевт.

 berger-mirko
Съветите за лечение с хомеопатичните монопрепарати на Немския хомеопатичен съюз са предоставени от д-р Мирко Бергер, специалист по обща медицина, анестезиология и хомеопатия от Хамбург, Германия. Д-р Бергер проведе специализиран семинар по хомеопатия на VI-та научно-практическа конференция по Шуслерова терапия и хомеопатия в София.