Хомеопатия при хрема

 

Към обичайните здравословни оплаквания в детска възраст спадат и неприятните хреми. Хомеопатичното лечение е много ефективно, като за правилен избор на лекарството се следи видът на секрецията:

При водниста и течаща хрема

Алиум цепа D6 – препоръчва се при дразнещ, обилен секрет, заради който носът е зачервен и раздразнен, очите сълзят, детето много често киха. Но когато излезе на чист въздух, настъпва подобрение.

Арсеникум албум D12 –  при водниста хрема със слаба секреция, с усещане за парене и с разраняване. Общото състояние на детето е силно влошено. Изпитва силна слабост, втрисане, нуждае се от топлина, загряване.

Еуфразия D6 – при хрема със силно засегнати очи – раздразнени, възпалени, сълзящи и много чувствителни към светлина.

При хрема със слузести, жълто-зелени секрети

Пулсатила D6 – при хрема с мек, жълто-зелен секрет, с намалено обоняние и вкус. Носът е запушен, когато детето е на топло у дома, но излезе ли на чист въздух, усеща подобрение.

Хепар сулфурис D10 – при хрема с жълто-зелена секреция, но общото състояние е силно влошено и има много силна чувствителност към всякакъв вид студ. Обратно на Пулсатила, детето се подобрява при затопляне.

При хрема със запушен нос

Калиум бихромикум D12 – препоръчва се, когато болното дете има много крусти в носа (сухи корички), които трудно могат да бъдат почистени. Хремата е с гъст и жилав секрет.

При кърмачета с хрема – заради затрудненото дишане кърмачето не може да се храни, плаче, не може да спи. В тези случаи се препоръчва Самбукус нигра D6, но важна характерна особеност за нуждата от лечение с това хомеопатично средство е, че болното дете се поти обилно.

 

Монопрепаратите на Немския хомеопатичен съюз могат да се вземат начесто (през 1 час, до 6 пъти дневно) в най-ниските потенции – D6, D10, D12. В по-високи разреждания – D30, приемът е един-два пъти дневно. Високите разреждания – D1000, се назначават само от терапевт.

 berger-mirko
Съветите за лечение с хомеопатичните монопрепарати на Немския хомеопатичен съюз са предоставени от д-р Мирко Бергер, специалист по обща медицина, анестезиология и хомеопатия от Хамбург, Германия. Д-р Бергер проведе специализиран семинар по хомеопатия на VI-та научно-практическа конференция по Шуслерова терапия и хомеопатия в София.