Хомеопатия при труден пробив на млечните зъби

Пробивът на първите млечни зъби при повечето деца започва около шестия месец, въпреки че е възможно да се случи от 3-ия месец дори до първата година. Съпроводен е с локален възпалителен процес и редица неприятни симптоми: зачервяване и подуване на венеца с болка, леко увеличение на телесната температура, стомашно-чревни проблеми (диария), нарушения на съня. Тези оплаквания обикновено се проявяват около 3-5 дни преди поникването и отшумяват с пробиването на зъбчето. Кои са най-често използваните хомеопатични лекарства при дентиция:

Хамомила D6 – ако пробивът на зъбите протича с повишаване на температурата с недоволство, раздразнителност, стигаща до гняв. Детето, на което ще помогне лечение с Хамомила, много трудно може да бъде успокоено, особено през нощта, когато се влошава. То плаче безутешно и само носене на ръце с ритмично подрусване, може да го укроти (но за кратко). Дентицията може да е придружена и с диария със зеленикав цвят. От Хамомила се нуждаят обикновено свръхчувствителни деца, които в пристъп на гняв хвърлят напосоки предмети, могат да бъдат агресивни, да пищят.

Беладона D6помага при пробив на зъбите с висока температура и с характерното силно зачервено лице, блестящи, трескави очи. Влошаване на състоянието на детето настъпва в следобедните часове.

Меркуриус солубилис D12препоръчва се в случаите на силно подути, възпалени венци, обилно слюноотделяне, подути лимфни възли. Детето може да отказва да се храни и да поема течности, може да има диария. Протрахиран (продължителен) възпалителен процес, лош дъх в устата.

Калциум карбоникум D10при бавен и затруднен пробив на млечните зъби, съпроводен с температура, слабост, възможно е да има и диария. Този тип деца често имат изоставане в развитието (по-бавно затваряне на фонтанелата или по-късно поникване на зъби, късно прохождане, липса на активност). Характерни за тях са също: атопични заболявания, памперс дерматит, кисела диария или запек (без напрежение, с липса на позиви за изхождане с дни наред, изпражнения с кисела миризма).

Монопрепаратите на Немския хомеопатичен съюз могат да се вземат начесто (през 1 час, до 6 пъти дневно) в най-ниските потенции – D6, D10, D12. В по-високи разреждания – D30, приемът е един-два пъти дневно. Високите разреждания – D1000, се назначават само от терапевт.

 

 berger-mirko
Съветите за лечение с хомеопатичните монопрепарати на Немския хомеопатичен съюз са предоставени от д-р Мирко Бергер, специалист по обща медицина, анестезиология и хомеопатия от Хамбург, Германия. Д-р Бергер проведе специализиран семинар по хомеопатия на VI-та научно-практическа конференция по Шуслерова терапия и хомеопатия в София.