Грип

 

Хомеопатичните лекарства в D-разреждания на Немския хомеопатичен съюз имат меко регулиращо въздействие върху организма и бърз ефект. Особено подходящи са и за лечението на деца, на бременни и кърмачки, тъй като са лесни за приложение и без никакъв риск от евентуални странични реакции.

Aconitum D6 – при остро, внезапно покачване на висока температура (39-40 С), с втрисане. Треската най-често е резултат от остро изстиване след излагане на студ и силен вятър. Болният е много тревожен, със силна жажда, постоянно се движи неспокойно. Кожата е зачервена, суха – без изпотяване. Много важно при лекарството Aconitum е да бъде дадено в самото начало на инфекцията – тогава е най-ефективен. При промяна на симптомите – например настъпване на изпотяване, лекарството съответно се променя спрямо картината на болестта, като често следващ избор е Belladonna.

Belladonna D6 – eдно от най-популярните хомеопатични лекарства. Използва се при остро начало на грипна инфекция с висока температура, но също и при фарингит, възпаление на сливиците и др. Често се приема след Aconitum D6, когато температурата започне да спада и пациентът – да се поти. Това средство е добър избор винаги, когато симптомите са: зачервяване, но силно червено (например болезнено червено гърло), топлина, парене и сухота, пулсираща, изгаряща болка. Болният търси топлина, дразнят го шума, светлината. Лицето му е горещо, зачервено, очите блестят (стъклен поглед). Може да има рязко повишаване на температурата, като често това е в следобедните часове. Градусите могат да стигнат до 40 С и, въпреки че цялото тяло е горещо, крайниците са студени. При деца, предразположени към температурен гърч, Belladonna е основно средство за предотвратяването му. Антипиретиците не са напълно достатъчни при тях за овладяване на температурата, затова е добре да им се дава Belladonna D6 на всеки час.

Bryonia D6 – лекарство с честа употреба през зимата. Подходящо при остро възпаление придружено с постепенно повишаваща се температура и суха кашлица. Характерно за състоянието на болния е сухотата: сухи лигавици (пресъхнала уста, сухи и напукани устни) и непрекъсната жажда за течности. Не желае да се движи, силно отпаднал е и иска само да бъде оставен на спокойствие. Има обилно изпотяване, което го облекчава, а всяко движение предизвиква обостряне на оплакванията. При острата кашлица се хваща за гърдите, притиска гръдния кош, опитва се да го задържи да не се движи. Ако има грипоподобна инфекция, тогава са налице и силни болки в тялото и крайниците. В тези случаи може да се дава Бриония D6 на всеки час по 1 доза.

Gelsemium D6 – при постепенно повишаване на температурата, втрисане и треперене. Инфекцията протича много тежко, болният е силно отпаднал, сънлив, отпуснат, бавен, главата му тежи, замаяна е, може да има главоболие в тила. Липсва жажда, въпреки постоянната температура и обилното изпотяване. Оплакванията се развиват постепенно, в рамките на няколко дни.

Монопрепаратите на Немския хомеопатичен съюз могат да се вземат начесто (през 1 час, до 6 пъти дневно) в най-ниските потенции – D6, D10, D12. В по-високи разреждания – D30, приемът е един-два пъти дневно. Високите разреждания – D1000, се назначават само от терапевт.

berger-mirko

Съветите за лечение с хомеопатичните монопрепарати на Немския хомеопатичен съюз са предоставени от д-р Мирко Бергер, специалист по обща медицина, анестезиология и хомеопатия от Хамбург, Германия. Д-р Бергер проведе специализиран семинар по хомеопатия на VI-та научно-практическа конференция по Шуслерова терапия и хомеопатия в София.